Ik ben altijd op zoek naar manieren om de betrokkenheid van de kinderen te verhogen. Een van de manieren die ik gebruik is Blooket. Bij het inoefenen of automatiseren van leerstof gebruik ik het graag!
Wat is Blooket?
Blooket is een website die je als quiz kunt gebruiken in de klas. Als je een leerkracht account hebt, dan kun je een Blooket maken of een set van een andere leerkracht gebruiken. En deze ‘set’ kan gebruikt worden in verschillende spellen. Zo kan je een Gold Quest, een Battle Royal of een klassieke game (zoals Kahoot) spelen.
Leerlingen hebben geen account nodig. Ze kunnen meedoen door naar blooket.com/play te gaan en een game pin in te vullen. Je kunt met z’n allen tegelijk spelen op het digibord of leerlingen kunnen op hun eigen moment spelen.
Voor- en nadelen
Een aantal voordelen:
- Blooket is gratis
- Eigen tempo. Er zijn meerdere spellen waarbij kinderen niet op elkaar hoeven te wachten.
- Zelfde vragen, ander spel. Je kunt de verschillende ‘sets’ met vragen op verschillende manieren gebruiken
- Hoge betrokkenheid! De kinderen in de klas zijn enorm betrokken!
Nadelen:
- Leerlingen moeten de vragen lezen. Omdat kinderen op hun eigen tempo werken, zullen ze de vragen wel zelf moeten lezen.
- Als je niet wilt dat de kinderen veel herhalingen krijgen, zul je heel veel vragen moeten bedenken.
- Je kunt de sets van andere gebruikers niet bewerken, alleen gebruiken.
- Je kunt de precieze data van kinderen niet bekijken, want daar heb je een betaald account voor nodig.
- Sommige spellen zijn wat moeilijker, test ze vooraf wel!
De verschillende spellen
Er zijn een heel aantal verschillende spellen om te spelen met Blooket. Een kort overzicht:
- Blook Rush: spelers kunnen na een goed antwoord verdedigen of aanvallen. Als ze aanvallen, pakken ze een schild van het andere team af. Als ze verdedigen, krijgen ze er een schil voor hun team bij. Als een team geen verdediging meer heeft, kunnen er ‘Blooks’ afgepakt worden.
- Café: leerlingen werken in een café en krijgen door goede antwoorden de mogelijkheid om eten te serveren of upgrades te kopen. Het doel is om zo veel mogelijk geld te verdienen.
- Factory: de kinderen proberen zoveel mogelijk geld te verdienen door producten te produceren. Dit kan op verschillende tempo’s en kost wat inzicht om snel rijk te kunnen worden,
- Crypto Hack: de grote favoriet bij mij in de klas! Leerlingen krijgen aan het begin van het spel de keuze uit vijf verschillende wachtwoorden. Als ze vragen goed beantwoorden, dan mogen ze proberen elkaar te hacken en crypto’s te stelen.
- Fishing Frenzy: probeer zo snel mogelijk vissen met verschillende gewichten te vangen door vragen te beantwoorden. Wie vangt de meeste vis?
- Gold Quest: bij dit kansspel mag een leerling één van de drie kisten openen als ze een vraag goed hebben. Zit er goud in, verliezen ze munten of kunnen ze geld van een ander stelen?
- Racing: waarbij de kinderen zo snel mogelijk aan de andere kant van het veld moeten komen. Dit spel gaat echt om snelheid!
- Tower defense: door vragen goed te beantwoorden, kunnen kinderen torens bouwen om hun vesting te verdedigen. Hoe lang houden ze het vol tegen de gemene ‘blooks’?
- Battle Royale: hier nemen kinderen of teams het rechtstreeks tegen elkaar op met snelheid. Wie houdt het de meeste rondes vol en wordt gekroond tot winnaar?
- Crazy Kingdom: naast het beantwoorden van vragen, moeten kinderen ook gekke verzoeken van gasten beantwoorden en daarmee hun gelimiteerde voorraden beheren. Hoe lang houdt hun koninkrijk het vol?
- Tower of Doom: spelers moeten een kaartspel met blooks spelen. Zijn hn Blooks het sterkst, slimst of het meest charismatisch? Dan kunnen ze daarmee andere blooks verslaan!
- Classic: het ouderwetse spel, waarbij kinderen punten kunnen verdienen voor goede antwoorden. Doet heel erg denken aan Kahoot!
Een aantal van deze spellen kan je in de klas spelen en sommige kan je opgeven als huiswerk om op eigen momenten te spelen. Sommige kunnen ook beide.
Blooks verzamelen
De kinderen kunnen ook een eigen acount maken en Blooks verzamelen. Blooks zijn de avatars die ze kunnen kiezen aan het begin van elk spel. Door spellen te spelen krijgen kinderen muntjes, waardoor ze packs met Blooks kunnen ‘kopen’. En op die manier proberen ze alle Blooks te verzamelen.
De kinderen willen hierdoor heel vaak spelen, ook als klaaropdracht. Op die manier kunnen ze hun verzameling compleet maken en dat vinden ze heel tof! Elke week kun je 2 of 3 spellen voor ze klaarzetten met de leerstof van die week. En door de tijd heen heb je steeds meer ‘sets’ die je vaker kunt gebruiken.
Sets die je kunt gebruiken!
Hier een aantal sets die je kunt gebruiken voor jouw eerste spel!
Topografie Friesland: https://dashboard.blooket.com/set/60acc30f120b6c001b18965e
Alle tafels en deeltafels: https://dashboard.blooket.com/set/60d59e50a444990024f1df4c
Tafels van 1, 2, 5 en 10: https://dashboard.blooket.com/set/60a2046c11ac8c00211d1408
Tafels van 6, 7, 8 en 9: https://dashboard.blooket.com/set/61fcde847c78d4a9c35c2e69
Tafel van 8: https://dashboard.blooket.com/set/60a61866314386001b7d3e29
Plus en minsommen tot 100: https://dashboard.blooket.com/set/60b0cc59bfd047001bb7b2e6
Getallen afronden op tienden: https://dashboard.blooket.com/set/60a20f532263dc002177165c
Inhoudsmaten omrekenen (l – dl – cl – ml): https://dashboard.blooket.com/set/60d584c8ff40cb00208c2564
Omtrek berekenen: https://dashboard.blooket.com/set/62444086d5ef50cc0b90753b
Grafieken aflezen (basis): https://dashboard.blooket.com/set/627cb96af96313165cecd45e
Gezegdes: https://dashboard.blooket.com/set/60d43f77e7803a001d1bdd82
Sterke en zwakke werkwoorden: https://dashboard.blooket.com/set/6142f5b1ba6788002e4ce0dd
Starten met Blooket
Mijn tip: begin eens met Crypto Hack en Gold Quest! Twee spellen die de kinderen heel tof vinden en niet al te lastig zijn. Ga naar https://www.blooket.com/ en begin nu!
Leuk