Je bekijkt nu Lege kaarten van Nederland en Europa

Lege kaarten van Nederland en Europa

Ik heb een aantal kaarten gemaakt van Nederlandse provincies en van de Europese landen. Print de kaart en gebruik deze voor een les of activiteit over topografie, aardrijkskunde, kaarten lezen, legenda’s of andere dingen.

Klik hier om het bestand van de Nederlandse provincies te delen.

Klik hier om het bestand met ‘Europese’ Landen op A4 formaat te downloaden.

Print het op A4 of A3 papier en laat de kinderen het uitknippen en de provincie zelf invullen. Wat zijn de hoofdsteden? Waar lopen de grote wegen? Is er veel water? Zijn er bijzondere plekken?

Dit idee is niet van mijzelf, maar van Anne Egberts. Het originele idee is hier te vinden in de Facebookgroep ‘Bovenbouwwereld (gr 5-8). Ik heb er alleen een digitaal bestand van gemaakt. Alle credits voor het bedenken van de opdracht gaan naar haar!

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. evelien

  Heel veel dank hiervoor! De contouren van de provincies. Wij zijn een Nederlandse school in het buitenland en in groep 4 leren we de kinderen ook de provincies aan. Ieder kind houdt vervolgens een spreekbeurt over ‘zijn’ of ‘haar’ provincies. Omdat de Nederlandse kinderen in het buitenland wonen speelt voor hen de provincie waar bijvoorbeeld opa en oma wonen een grote rol. Ze gaan dan dus als het ware ‘hun’ provincie een beetje promoten. Ieder kind krijgt ter voorbereiding een grote poster van een zg lege provincie mee naar huis en mag die helemaal gaan bewerken. In de klas dient de poster dan als ondersteuning van de spreekbeurt. Heel blij met de lege provincies die ik hier aantrof! Dank!

 2. Anne

  Bedankt, precies wat ik zocht voor een aardrijkskunde- en boetseerles over Nederland en provincies!

 3. Anke

  Fantastisch! Via google kom ik uit bij deze post! Je hebt me heel veel werk bespaard.
  Dankjewel namens de midden en bovenbouw van bs de Schakel

 4. Anne

  Nou wat is dit leuk !!! Ik ga volgende week de opdracht weer doen van het maken van de landkaart en ik wilde weer de lege kaarten weer uitprinten en ik kom op deze website !! Wat super leuk dat ik vermeld word, dankjewel.

  1. admin

   Wat fijn om te horen! Wij hebben jouw opdracht toen ook gedaan in de klas en de kinderen vinden het heel leuk om te doen! 😄

 5. Sven van Roij

  Heeft een een vergelijkbaar bestand ook met de landen/delen van Europa en/of de continenten? Lijkt me super gaaf om daar ook mee aan de slag te gaan.

   1. Sven van Roij

    Aah helemaal geweldig! Ik kan niet wachten, en de kids ook niet. 😛

Geef een reactie